Cara untuk kita faham dunia di sekeliling kita sebagai manusia adalah dengan menggunakan deria. Ada lima deria asas yang kita panggil sebagai rasa, bau, sentuhan, pendengaran dan penglihatan.
Rangsangan dari setiap organ penderia dalam badan disampaikan kepada bahagian otak yang berlainan melalui pelbagai laluan. Maklumat sensori disebarkan dari sistem saraf periferal kepada sistem saraf pusat. Struktur otak yang disebut thalamus menerima kebanyakan isyarat deria dan melepasi mereka ke kawasan yang sesuai untuk korteks serebrum untuk diproses.
Maklumat sensori mengenai bau bagaimanapun dihantar terus ke mentol pencium dan bukan kepada thalamus. Maklumat visual diproses dalam korteks visual lobus okulali, bunyi diproses di korteks auditori lobus temporal, bau diproses di korteks pencium lobus temporal, sentuhan sentuhan diproses di korteks somatosensori lobus parietal, dan rasa diproses di korteks gustatory di lobus parietal.
Sistem limbik terdiri daripada sekumpulan struktur otak yang memainkan peranan penting dalam persepsi deria, tafsiran deria dan fungsi motor. Amigdala, sebagai contoh, menerima isyarat deria daripada talamus dan menggunakan maklumat dalam pemprosesan emosi seperti ketakutan, kemarahan dan keseronokan. Ia juga menentukan kenangan apa yang disimpan dan di mana kenangan disimpan di dalam otak.
Sistem limbik terdiri daripada sekumpulan struktur otak yang memainkan peranan penting dalam persepsi deria, tafsiran deria dan fungsi motor. Amigdala, sebagai contoh, menerima isyarat deria daripada talamus dan menggunakan maklumat dalam pemprosesan emosi seperti ketakutan, kemarahan dan keseronokan. Ia juga menentukan kenangan apa yang disimpan dan di mana kenangan disimpan di dalam otak.
Hippocampus adalah penting dalam membentuk kenangan baru dan menghubungkan emosi dan deria, seperti bau dan bunyi, kepada kenangan. Hipotalamus membantu mengawal tindak balas emosi yang ditimbulkan oleh maklumat deria melalui pembebasan hormon yang bertindak pada kelenjar pituitari sebagai tindak balas kepada tekanan.
Korteks pencium menerima isyarat daripada mentol pencium untuk memproses dan mengenal pasti bau. Secara keseluruhan, struktur sistem limbik mengambil maklumat yang dilihat dari lima deria, serta maklumat deria lain (suhu, keseimbangan, kesakitan, dll.) Untuk memahami dunia di sekeliling kita.
RASA
Rasa, adalah keupayaan untuk mengesan bahan kimia dalam makanan, mineral dan bahan berbahaya seperti racun. Pengesanan ini dilakukan oleh organ deria pada lidah yang dinamakan selera. Terdapat lima cita rasa asas bahawa organ-organ ini menyampaikan kepada otak: manis, pahit, masin, masam dan umami. Reseptor untuk setiap lima rasa asas kita terletak di sel-sel yang berbeza dan sel-sel ini terdapat di semua bidang lidah. Dengan menggunakan selera ini, tubuh dapat membezakan bahan-bahan berbahaya, biasanya pahit, dari yang berkhasiat. Orang sering menyalahkan rasa makanan untuk rasa. Rasa makanan tertentu sebenarnya adalah gabungan rasa dan bau serta tekstur dan suhu.
PENGLIHATAN
Penglihatan, adalah keupayaan mata untuk melihat imej cahaya. Struktur mata adalah kunci bagaimana mata berfungsi. Cahaya memasuki mata melalui pupil dan difokuskan melalui kanta ke retina di belakang mata. Dua jenis photoreceptors, yang dipanggil kon dan rod, mengesan cahaya ini dan menghasilkan impuls saraf yang dihantar ke otak melalui saraf optik. Rod peka terhadap kecerahan cahaya, manakala kon mengesan warna. Reseptor ini mengubah tempoh dan intensiti impuls untuk mengaitkan warna, warna dan kecerahan cahaya yang dirasakan. Kekurangan photoreceptor boleh membawa kepada keadaan seperti buta warna atau, dalam kes-kes yang melampau, buta sepenuhnya.
SENTUHAN
Sentuhan atau persepsi somatosensori dilihat dengan pengaktifan dalam reseptor saraf pada kulit. Sensasi utama datang dari tekanan yang digunakan untuk reseptor ini, yang dipanggil mekanoreceptor. Kulit mempunyai pelbagai reseptor yang merasakan tahap tekanan dari memberus gigi yang lembut hingga tegas serta masa permohonan dari sentuhan ringkas untuk dikekalkan. Terdapat juga reseptor untuk kesakitan, yang dikenali sebagai nociceptors, dan untuk suhu, dipanggil thermoreceptors. Impuls daripada ketiga-tiga jenis reseptor ini bergerak melalui sistem saraf periferal kepada sistem saraf pusat dan otak.
BAU
Bau, atau olfaksi, berkait rapat dengan rasa. Bahan kimia dari makanan atau terapung di udara dirasakan oleh reseptor pencium di hidung. Isyarat ini dihantar terus ke mentol pencium dalam korteks pencium otak. Terdapat lebih daripada 300 reseptor yang berbeza yang masing-masing mengikat ciri molekul tertentu. Setiap bau mengandungi kombinasi ciri-ciri ini dan mengikat kepada reseptor yang berlainan dengan kekuatan yang berlainan. Keseluruhan isyarat ini adalah apa yang dikenali sebagai bau tertentu. Tidak seperti kebanyakan reseptor lain, saraf penciuman mati dan regenerasi kerap.
PENDENGARAN
Pendengaran, juga dikenali sebagai uji bakat, adalah persepsi bunyi. Bunyi terdiri daripada getaran yang dirasakan oleh organ di dalam telinga melalui mekanoreceptor. Bunyi pertama bergerak ke saluran telinga dan bergetar dram telinga. Getaran ini dipindahkan ke tulang di telinga tengah yang disebut tukul, anvil dan stirrup yang selanjutnya bergetar cairan di telinga dalam. Struktur yang dipenuhi bendalir, yang dikenali sebagai koklea, mengandungi sel rambut kecil yang mengeluarkan isyarat elektrik apabila cacat. Isyarat bergerak melalui saraf pendengaran terus ke otak, yang menafsirkan impuls ini menjadi bunyi. Manusia biasanya boleh mengesan bunyi dalam lingkungan 20 - 20,000 Hertz. Frekuensi yang lebih rendah dapat dikesan semata-mata sebagai getaran melalui reseptor somatosensori, dan frekuensi di atas julat ini tidak dapat dikesan tetapi sering dapat dilihat oleh binatang. Pengurangan pendengaran frekuensi tinggi yang sering dikaitkan dengan umur dikenali sebagai gangguan pendengaran.
RASA
Rasa, adalah keupayaan untuk mengesan bahan kimia dalam makanan, mineral dan bahan berbahaya seperti racun. Pengesanan ini dilakukan oleh organ deria pada lidah yang dinamakan selera. Terdapat lima cita rasa asas bahawa organ-organ ini menyampaikan kepada otak: manis, pahit, masin, masam dan umami. Reseptor untuk setiap lima rasa asas kita terletak di sel-sel yang berbeza dan sel-sel ini terdapat di semua bidang lidah. Dengan menggunakan selera ini, tubuh dapat membezakan bahan-bahan berbahaya, biasanya pahit, dari yang berkhasiat. Orang sering menyalahkan rasa makanan untuk rasa. Rasa makanan tertentu sebenarnya adalah gabungan rasa dan bau serta tekstur dan suhu.
PENGLIHATAN
Penglihatan, adalah keupayaan mata untuk melihat imej cahaya. Struktur mata adalah kunci bagaimana mata berfungsi. Cahaya memasuki mata melalui pupil dan difokuskan melalui kanta ke retina di belakang mata. Dua jenis photoreceptors, yang dipanggil kon dan rod, mengesan cahaya ini dan menghasilkan impuls saraf yang dihantar ke otak melalui saraf optik. Rod peka terhadap kecerahan cahaya, manakala kon mengesan warna. Reseptor ini mengubah tempoh dan intensiti impuls untuk mengaitkan warna, warna dan kecerahan cahaya yang dirasakan. Kekurangan photoreceptor boleh membawa kepada keadaan seperti buta warna atau, dalam kes-kes yang melampau, buta sepenuhnya.
SENTUHAN
Sentuhan atau persepsi somatosensori dilihat dengan pengaktifan dalam reseptor saraf pada kulit. Sensasi utama datang dari tekanan yang digunakan untuk reseptor ini, yang dipanggil mekanoreceptor. Kulit mempunyai pelbagai reseptor yang merasakan tahap tekanan dari memberus gigi yang lembut hingga tegas serta masa permohonan dari sentuhan ringkas untuk dikekalkan. Terdapat juga reseptor untuk kesakitan, yang dikenali sebagai nociceptors, dan untuk suhu, dipanggil thermoreceptors. Impuls daripada ketiga-tiga jenis reseptor ini bergerak melalui sistem saraf periferal kepada sistem saraf pusat dan otak.
BAU
Bau, atau olfaksi, berkait rapat dengan rasa. Bahan kimia dari makanan atau terapung di udara dirasakan oleh reseptor pencium di hidung. Isyarat ini dihantar terus ke mentol pencium dalam korteks pencium otak. Terdapat lebih daripada 300 reseptor yang berbeza yang masing-masing mengikat ciri molekul tertentu. Setiap bau mengandungi kombinasi ciri-ciri ini dan mengikat kepada reseptor yang berlainan dengan kekuatan yang berlainan. Keseluruhan isyarat ini adalah apa yang dikenali sebagai bau tertentu. Tidak seperti kebanyakan reseptor lain, saraf penciuman mati dan regenerasi kerap.
PENDENGARAN
Pendengaran, juga dikenali sebagai uji bakat, adalah persepsi bunyi. Bunyi terdiri daripada getaran yang dirasakan oleh organ di dalam telinga melalui mekanoreceptor. Bunyi pertama bergerak ke saluran telinga dan bergetar dram telinga. Getaran ini dipindahkan ke tulang di telinga tengah yang disebut tukul, anvil dan stirrup yang selanjutnya bergetar cairan di telinga dalam. Struktur yang dipenuhi bendalir, yang dikenali sebagai koklea, mengandungi sel rambut kecil yang mengeluarkan isyarat elektrik apabila cacat. Isyarat bergerak melalui saraf pendengaran terus ke otak, yang menafsirkan impuls ini menjadi bunyi. Manusia biasanya boleh mengesan bunyi dalam lingkungan 20 - 20,000 Hertz. Frekuensi yang lebih rendah dapat dikesan semata-mata sebagai getaran melalui reseptor somatosensori, dan frekuensi di atas julat ini tidak dapat dikesan tetapi sering dapat dilihat oleh binatang. Pengurangan pendengaran frekuensi tinggi yang sering dikaitkan dengan umur dikenali sebagai gangguan pendengaran.
Korang dah tahu informasi ni? Komen “TAHU”
Atau ada belajar sesuatu yang baru, SHARE dengan sahabat handal supaya ianya menjadi ilmu yang bermanfaat.
Terima Kasih.
0 Comments