![]() |
Khasiat dan Kegunaan Asam Susur (Hibiscus sabdariffa) |
Asam Susur (Hibiscus sabdariffa) atau lebih dikenali sebagai Roselle memang sudah dikenali oleh orang Melayu sejak sekian lama sebagai sayuran penyedap rasa. Pucuk atau daun muda dibuat sayur tetapi bermusilaj sedikit. Kaliks digunakan sebagai penyedap rasa dalam masakan ikan atau kari.
Rasa masam Asam Susur kini menjadi bahan kordial yang semakin popular. Kaliks Asam Susur juga kini banyak dibuat jem atau jeli yang ramai mengenalinya sebagai Roselle.
Fakta Nutrisi
Asam Susur mengandungi khasiat makanan yang agak tinggi. Dalam tiap-tiap 100 g bahagian yang boleh dimakan pucuk Asam Susur mengandungi:
Air = 85 g
Protein = 3.3 g
Lemak = 0.3 g
Karbohidrat = 9 g
Serat = 1.6 g
Kalsium = 213 mg
Fosforus = 93 mg
Ferum = 4.8 mg
Karotena = 4.1 mg
Vitamin B1 = 0.17 mg
Vitamin B2 = 0.45 mg
Niasin = 1.2 mg
Vitamin C = 54 mg
Buahnya pula mengandungi:
Air = 84.5 g
Protein = 1.7 g
Lemak = 1.0 g
Karbohidrat = 12 g
Kaliksnya mengandungi 4% asid sitrik
Baca juga: Cara Tanam Asam Susur (Hibiscus sabdariffa)
Anda pernah cuba Asam Susur / Roselle, kongsikan pengalaman anda mengenai khasiat Asam Susur (Hibiscus sabdariffa) di ruangan komen.
Terima Kasih :)
0 Comments